1994-08-15 wetenschap volgens drs A. Nuis, De – » Alles wat niet praktisch is, is ballast
Volkskrant (vanaf 31 augustus 1968) 1994-08-15 bijzonder
opmerking
*[2148]*
Het plm. 2200 woorden tellende artikel begint als vier–koloms artikel op pagina 1 onderaan van de maandagse Volkskrant van 15.8.94 onder de eerste helft van de titel, met een in groter corps gezette redactionele alinea ter inleiding; daarin wordt verwezen naar de opinie van Aad Nuis (in de Volkskrant van vrijdag 12.8.94) betreffende de mogelijkheid om de universitaire studie met een jaar te verkorten (in deze periode een 'hot item' in verband met de lopende kabinetsformatie), waarna Fens wordt geïntroduceerd als hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde en medewerker van de Volkskrant. – Voor het vervolg van het artikel wordt verwezen naar pagina 7, kolom 1. Dat gedeelte kreeg als kop de tweede helft van de hier opgegeven titel en is opgemaakt zoals gewoonlijk de maandagessays, met een foto (Bert Verhoeff–de Volkskrant) van een zonnig terrasje van bovenaf gezien, waarop jongelui consumpties gebruiken terwijl een straatzanger–met–gitaar actief is.
Geciteerd wordt, uit de Statenvertaling, het eerste vers van het eerste klaaglied van Jeremia; genoemd wordt nog de bundel "Bijbelplaatsen" van Jan Kuijper. Verder een verwijzing naar een Volkskrant–publikatie van de Engelse in Nijmegen werkzame hoogleraar G. Lock (10.8.94), die het Engelse en het beoogde Nederlandse systeem voor hoger onderwijs met elkaar vergeleek. – In de slotzin van het artikel een allusie op de titel van een vroegere publikatie van Nuis.
In de Volkskrant van 16.8.94 verscheen een repliek van Nuis: "De politiek volgens prof. dr K. Fens" [sic; de titulatuurvermelding blijkt ook uit de inhoud van de artikelen een bewust gekozen polemisch middel]. – Ook in NRC–H van 16.8.94 komt deze polemiek aan de orde; zie op pagina 12 Hans Ree: "Markt". – In de Volkskrant van 17.8.94 wordt een korte Fens steunende lezersbrief afgedrukt ('Schaamte', van M. van Lisdonk uit Heeswijk–Dinther, die betreurt bij de laatste verkiezingen een voorkeursstem aan Nuis te hebben gegeven). Eveneens in de Volkskrant, van die 18.8.94 (pag. 7) staat een interview van Michiel Kruijt met Bastiaan Winkel, een van de studenten met wie Nuis had gesproken en op wier mening hij zich mede beroept (kop: "Ik ben het roerend eens met de plannen van Nuis"); op de Forum–pagina (pag. 9 ) reageert Roeland van Geuns, directeur van een onderzoeksbureau te Amsterdam, op Nuis en Fens met een bijdrage onder de kop "Voor de universiteit zijn slechts weinigen geschikt". – Zie ook in de Volkskrant dd 19.8.94 op de Forum–pagina (9) een brief van J.E.M. Pollemans, commercieel directeur van twee internationaal werkende bedrijven: "Welke ingenieur kent nog Camus?" (waarop een paar dagen later dan weer een geïrriteerde reactie van een cultureel geïnteresseerde maar werkloze ingenieur verschijnt).
In NRC–H van vrijdag 19.8.94 (pag. 28, achterpagina van het Cultureel Supplement: "Geloofwaardigheid") komt Max Pam nog even terug op de Nuis–Fens polemiek. [Inmiddels is Nuis aangetreden als staatssecretaris voor onderwijs, cultuur en wetenschappen in het "paarse" kabinet–Kok.]
Termen
aio–stelsel » mogelijkheid tot promotie–onderzoek baccalaureaat » bachelor » academie (opleiding tot bachelor) bezuinigingen aan universiteit » in hoger onderwijs Brom, Gerard dehumanisering universitaire studie» universitaire verhoudingen diploma » gediplomeerd emancipatie Nederlandse katholieken » SOMS: r.k. restauratie » roomse expansie Europese Studies Fens: persoonlijke (privé–) mening» gevoelens» voorkeur» ervaring&raq filoloog » –logie» tekstkritiek» –ticus» (cq – bezorgd doo geen tweede fase (tweefasenstructuur universitair onderwijs) Jeremia kennis als luxe kennis als waar(degoed) klassen– » standenmaatschappij » klassebewust » klassehiërarchisch Kuijper, Jan leermeester (–s) » Meester(s) letterenstudie » studie aan de faculteit der Letteren lezersreactie op Fens » (lezers)reactie(s) op (artikel van» cq brief aan) Fens Lisdonk, M. van literatuuronderwijs » onderwijs in de letteren » literatuurles » –college Lock, G. nivellering » gebrek aan niveau» geen kwaliteit» SOMS: angst voor ongelijkheid NRC–Handelsblad (NRC–H) » OF: Nieuwe Rotterdams(ch)e Courant » Het Handelsbl Nuis, Aad [auteur; OOK: staatssecretaris onderwijs» cultuur» wetenschappen] nutteloosheid » doelloos » SOMS: geluk v.d. nutteloosheid » ideaal nutteloos opleiding » (hoger) beroepsonderwijs c.q. vakopleiding » (vak–) cursus » les polemiek » polemisch » polemist » discussie » gedachtenwisseling (–en) recht op studeren Ree, Hans reorganisatie Hoger Onderwijs » hervorming hoger onderwijs Rogier, L.J. Statenbijbel » Statenvertaling studie Nederlandse taal– en letterkunde » studie Nederlands studieduurverkorting tweefasenstructuur universitair onderwijs universiteit » academische studie » universitair onderzoek » hoger onderwijs Volkskrant, de – » (SOMS:) Volkskrant Magazine c.q. Volkskrantrubriek Vondel, Joost van den vorming » vormingswerk» –ideaal» vorming als taak» SOMS: manipulatie v vorming kan alleen in confrontatie met anderen zelfontplooiing » zelfbevestiging » zelfbevrijding » assertiviteit zinvolle nutteloosheid » nutteloze zinvolheid» zinvol nietsdoen» zin boven nut

Open originelen in nieuw venster: Deel _1  Deel _2  Deel _3  Deel _4  Deel _5  Deel _6  Deel _7  Deel _8