1962-04-04 Kees Fens dankt voor prijs: De criticus een merkwaardige variant van "de lezer" "Een literair werk vertoont zijn zwakheden en krachten pas als de lezer zich rekenschap geeft van het gelezene" Een eerste onder zijns gelijken
Dagblad De Tijd\De Tijd–Maasbode (vanaf 8.2.1956) 1962-04-04 bijzonder
opmerking
*[4470]*
Grootste onderdeel van meer dan een halve pagina lang verslag op de tweede pagina van de krant: "Prijsuitreiking in Muiderslot. Prof. Rooy over literaire kritiek als deel van voorlichting over het boek".
In het stuk, met over drie kolom een foto van Fens die de Prijs voor de Literaire Kritiek ontvangt uit de handen van dr. F.K.H. Kossmann, voorzitter van de Maatschappij der Nederlandse Letteren, wordt uitgebreid geciteerd uit Fens' dankwoord. Genoemde prijs, ingesteld door de M.N.L. en de Vereeniging tot Bevordering van de Belangen des Boekhandels, ontving Fens op 4 april 1962. De jury bestond uit H.A. Gomperts (voorzitter), W.J.C. Buitendijk en Gabriël Smit.

Ook op de eerste pagina van "De Tijd–De Maasbode" dd 4.4.1962 een uitvoerig bericht (plm. 600 woorden): "Prijs der literaire kritiek voor Kees Fens. Intensieve confrontatie met het gekritiseerde werk", met lange citaten uit het juryrapport; voorts ook daar een (portret–) foto van Fens, waaronder in cursief diens curriculum vitae. Dat vermeldt o.m. dat in 1956 Fens' literair–kritische werk als redacteur van het (jezuïeten–) weekblad "De Linie" voor A. van Domburg, toenmalig chef kunstredactie van "De Tijd", aanleiding was hem uit te nodigen tot medewerking aan dit dagblad, waarvan hij in 1960 vast medewerker voor Nederlandse literatuur werd.

Op 5.april 1962 publiceerde de krant onder het kopje 'Kees Fens' een prijzende lezersbrief van A. Mizée uit Haarlem. In diezelfde rubriek een lezersreactie van Anni Matti– en Wim Spekking, die benadrukken dat de katholieke recensent ook de taak heeft om de katholieke romanciers te bemoedigen, " uit te diepen, wegwijs te maken, kritisch omhoog te stuwen" – en daarom zou hij niet een "te grote aandacht" moeten besteden aan al die "schrijvers van het uitzichtloze, van het zinloze, van het gebods– en Godloze" die tegenwoordig "de win in de zeilen" hebben.
Termen
criticus » recensent (critici » recensenten) Domburg, A. (Janus) van – [filmrecensent; ook chef kunst bij dagblad De Tijd] Fens bekroond » prijsuitreiking aan Fens Fens, Kees (18.10.1929–14.6.2008) [OOK: (anderen) over of n.a.v. Kees Fens] Fens: kritisch programma » (EVT.: ergocentrisch) uitgangspunt v. lit. kritiek katholieke literatuur » r.k. literair werk » (OOK: Vlaamse) r.k. letterkunde katholieke schrijver (–s) / auteurs die katholiek zijn kritiek als dienstbaarheid » (literair) criticus als dienstbare lauwerkrans » laureaat » huldiging » eerbetoon » bekroning » ondersche leesdoel van criticus » recensent (c.q. Fens) leest om er over te schrijven lezer » lezen » lezers » lezerschap » het lezer zijn » lezersrol &raqu lezersreactie op Fens » (lezers)reactie(s) op (artikel van» cq brief aan) Fens Linie, De – [r.k. (jezuïeten–) weekblad] » kantoor van "De Linie" literaire kritiek » literatuurkritiek » literatuurbeschouwing literaire kritiek als verantwoording» rekenschap afleggen literaire kritiek in dagblad Maas s.j., S. [hoofdredacteur van "De Linie"] Matti, Anny Mizée, A. Muiden » Muiderslot » rivier de Vecht (bij Muiden; OOK: in Utrecht) norm –en (OOK: poëticale)\ criteria (OOK: van criticus» recensent) » normatie Prijs der Literaire Kritiek (Mij. der Ned. Letterk. & Ver. Bev. Bel. Boekh.) prijzen: ereprijzen » literaire prijzen » prijsuitreiking etc. Rooy, M. Spekking, Wim taak dagbladkritiek c.q. –recensent » (beperkingen in» door) functie van... Tijd, De – [dagblad, later weekblad] » De Tijd–Maasbode toelezen naar hoogtepunt(en) Vestdijk, Simon X NIET VAN DE HAND VAN FENS; STUK c.q. ANNEX BIJ STUK IS –

Open originelen in nieuw venster: Deel _1  Deel _2  Deel _3  Deel _4  Deel _5