1972-07-15 Essays van Kees Fens, een betere lezer / Gabriël Smit
Volkskrant (vanaf 31 augustus 1968) 1972-07-15 FENS DOOR ANDEREN BESPROKEN\TEKST NAV cq OVER FENS
opmerking
*[10555]*
Met een twee kolom brede portretfoto van Fens.
Smit gaat in op de titel van de bundel, en verder o.m. op het opstel 'Tussen gisteren en morgen' (over T.S. Eliot), en op de vinnige kritiek die Fens uit op "het dilettantisme en de smakeloosheid, waarvan veel nieuwe liturgische teksten in de volkstaal getuigen."
Smit signaleert ook dat de criticus Fens "meer en meer op weg is het exclusief literaire achter zich te laten. Niet om het te vergeten, maar om het zijn beslissende functie te geven in een groter geestelijk, menselijk perspectief."

Een interessante reactie op Fens' essay 'Het woord is woord geworden' in de bundel "Tussentijds" (eerder in het Tijdschrift voor Liturgie, november 1970) is ook het artikel 'Een progressief katholiek in de kou' van B.F.N. Böcker in het weekblad De Tijd [december?] 1975 n.a.v. Rutger de Laete's [= Jan Nieuwenhuis, afkomstig uit het circuit rond Pieter van der Meer de Walcheren] "De tijd was hier zeer wild" (Ad Donker B.V. 1974)
Termen
Böcker, B.F.N. Eliot, T.S. (Thomas Stearns) essay » essayist » essayistisch » essayistiek » studie » beschouwing & Fens, Kees (18.10.1929–14.6.2008) [OOK: (anderen) over of n.a.v. Kees Fens] geloof » religie » godsdienst literaire kritiek » literatuurkritiek » literatuurbeschouwing liturgie–vernieuwing » (postconciliaire) nieuwe liturgie » vernieuwde liturgie relatie literatuur – buitenwereld (: relatie maatschappelijke werkelijkheid) Smit, Gabriël taak van literatuur » (OOK: sociale) functie of effect van boek cq literatuur tussentijd » tussentijds
Besproken publikaties
  • Tussentijds / essays door Kees Fens

  • Open originelen in nieuw venster: Deel _1  Deel _2